Terug

Thuiswerkportaal Strukton Civiel

Ergonomische muizen

Het meest gebruikte accessoire bij het werken met een computer is de muis. Door het gebruik van een verticale muis houd je jouw hand in een neutrale 'hand schud' positie. Dit werkt comfortabel en verkleint de kans op klachten.

Filters

 • Grip Bedraad

  Bakker Elkhuizen

  € 49,-(59,29 Incl. btw)

  Een verticale muis voor een aantrekkelijke prijs. De Grip muis is geschikt voor mensen met...

  Vergelijk

 • PRF Draadloos

  Bakker Elkhuizen

  € 74,-(89,54 Incl. btw)

  Draadloze verticale muis met een strak, zwart design. Deze compacte verticale muis ligt co...

  Vergelijk

 • Evoluent4

  Bakker Elkhuizen

  € 104,-(125,84 Incl. btw)

  De Evoluent4 is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen: rechts-/linkshandig, klein/gro...

  Vergelijk

Ergonomische muizen


 

Waarom zou je een verticale muis gebruiken?

Een ‘normale’ of standaard muis veroorzaakt een ongunstige houding van je hand, pols en onderarm. Zonder te ver in detail te treden, wordt het lichaam op drie manieren extra belast: pronatie, polsextensie en de ulnaire deviatie. Een verticale muis verlaagt deze belasting en verhoogt het comfort van het muisgebruik. Bij een verticale muis heb je jouw hand in een 'hand schud' positie. Dit voelt natuurlijk aan en het gebruik van een dergelijke muis vergt weinig gewenning.

Hoe kies je de juiste muis?

Bij de keuze voor een muis moet je onder andere rekening houden met het volgende:

 • Ben je rechts- of linkshandig?
 • Hoe groot is je hand?
 • Wil je een draadloze of bedrade muis?

1. Rechts- of linkshandig

Wanneer je rechtshandig bent, heb je geluk. Er zijn op de markt meer muizen verkrijgbaar voor rechtshandigen dan linkshandigen. Zo heb je meer keuze in model én afmeting. Dit wil echter niet zeggen dat er voor linkshandigen geen goede muizen verkrijgbaar zijn. Zo is de Evoluent 4 er zowel voor links- als rechtshandigen. Noodgedwongen je andere hand gebruiken om een muis te bedienen is niet aan te raden. Dit kan namelijk zorgen voor verkrampte bewegingen die het risico op klachten vergroten.

2. Hoe groot is je hand?

Muizen zijn er in verschillende afmetingen. Idealiter volgt je volledige hand de vorm van de muis. Zo hoef je deze niet krampachtig vast te houden en kun je zonder veel beweging de knoppen gebruiken. Heb je vaak kramp in je hand? Dan is er kans dat jouw muis niet de juiste grootte heeft. Bij ieder van onze muizen staat vermeld of deze voor kleine of grote handen geschikt is.

3. Wil je een draadloze of bedrade muis?

De keuze voor een muis met draad of een draadloos model is heel persoonlijk. Beide soorten hebben hun eigen voor- en nadelen.

Draadloze muis

Het voordeel van een draadloze muis is dat je geen kabel over je bureau hebt liggen. Ook bij het meenemen van de muis is het handig dat je deze direct in je tas kunt stoppen en er geen kabels in de knoop komen te zitten.

Het nadeel van een draadloze muis is dat deze op batterijen werkt. Wanneer deze leeg raken, reageert de muis minder goed. Je moet deze dus op tijd vervangen.

Bedrade muis

Het voordeel van een bedrade muis is dat je deze nooit op hoeft te laden. Deze muizen zijn plug-and-play, waardoor je altijd direct aan de slag kunt. Ook wanneer je vaak op verschillende laptops werkt, is het gebruik van een bedrade muis handig, omdat je de receiver nooit kunt vergeten.

Het nadeel van een bedrade muis is natuurlijk het draad. Het kan onhandig zijn om een draad over je bureau te hebben liggen. Ook wanneer je de muis vaak meeneemt kan de draad in de war komen te zitten.

Alternatieven voor een (verticale) muis

Of je nou met een desktop of met een laptop werkt, een muis is een onmisbaar hulpmiddel. Om de trackpad van een laptop te gebruiken moet je de laptop te dichtbij zetten óf juist je armen heel ver uitstrekken. Wil je toch de trackpad gebruiken? Zorg dan voor een extern beeldscherm, zodat je de laptop voor je neer kunt zetten en vooruit kijkt naar het beeldscherm. 

Vergelijk producten Verwijder alle producten

Je kunt maximaal 3 producten vergelijken

Hide compare box
Staanofzitten.nl 9.6 / 10 - 91 Reviews @ Kiyoh
Wij zouden graag cookies opslaan om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »