Terug

Hoe kies je de juiste monitor arm?

Hoe kies je de juiste monitor arm?

Monitorarmen zijn er in verschillende soorten en maten. Maar hoe bepaal je welke monitorsteun voor jou de juiste is? Hieronder enkele punten waar je op moet letten en tips die je helpen om de juiste monitorarm uit te kiezen.

Waar moet je op letten?

Bij het uitzoeken van een monitor arm zijn er veel zaken om rekening mee te houden. Om de juiste steun uit te kiezen moet je jezelf de volgende vragen stellen:

  1. Met hoeveel schermen ga je werken?
  2. Hoe vaak wil je de schermen in hoogte verstellen?
  3. Wat is het benodigde bereik van de arm?
  4. Hoe wordt je monitor op de steun bevestigd?
  5. Welk gewicht moet de monitorarm aankunnen
  6. Hoe wil je de monitorsteun monteren?
  7. Moet de steun uit te breiden zijn?

Bedenk met hoeveel schermen je wilt gaan werken

Werk je met twee schermen, dan kun je gebruikmaken van een monitorarm voor 2 schermen. Hierbij kun je kiezen voor een steun met een crossbar of een steun met meerdere armen. Daarnaast kun je gebruikmaken van meerdere losse monitorsteunen.

Houdt rekening met het formaat van je beeldscherm. Heb je twee beeldschermen die verschillend van formaat zijn? Dan is het niet handig om deze op een crossbar te monteren. Het werkt vaak fijn om de bovenkant óf de onderkant van de schermen op gelijke hoogte te hebben. Bij een crossbar wordt een scherm op het middelpunt gemonteerd en zijn de schermen alleen gezamenlijk in hoogte verstelbaar.

Bij een dubbele monitorarm heb je meer flexibiliteit en kun je beide schermen los van elkaar in hoogte verstellen.

Met een monitorsteun met twee armen heb je extra flexibiliteit.

Schat in hoe vaak je de hoogte van je scherm wilt verstellen

Hoe vaak je de hoogte van je computerscherm aanpast, hangt helemaal af van jouw specifieke werksituatie. Werk je bijvoorbeeld met een zit-sta bureau, bedenk dan dat de ideale hoogte van je scherm anders kan zijn tijdens het staan dan tijdens het zitten. Wil je de hoogte van je monitorarm regelmatig aanpassen? Kies dan voor een monitorsteun met een gasveer of mechanische veer. Deze monitorsteunen zijn direct en eenvoudig in hoogte verstelbaar.

Wil je de hoogte van je scherm één keer goed instellen en er daarna niet meer aankomen? Dan is wellicht een postarm de juiste oplossing voor jou. Deze postarmen hebben geen mechanische veer of gasveer, maar zijn door middel van een schroef of draaiknop in hoogte verstelbaar. Door de aantrekkelijke prijs zijn deze ideaal voor een statische plaatsing.

Bepaal het benodigde bereik van de arm

Wil je regelmatig klanten iets op je scherm laten zien, kies dan voor een monitorarm met een groot bereik. Hierbij zijn monitorsteunen met twee armdelen ideaal. Deze steunen zijn vaak voorzien van een mechanische veer of een gasveer. Hierdoor kun je in een handomdraai je scherm naar de klant toe draaien.

Ben jij de enige die op het scherm hoeft te kijken? Dan kan het voldoende zijn om een scherm op een postarm te monteren.

Kijk hoe je monitor op een steun gemonteerd kan worden

Onze monitorsteunen zijn allemaal voorzien van een VESA-ophanging. VESA is een internationale standaard voor schermen. Er zijn verschillende VESA-patronen, welke allemaal bestaan uit 4 (schroef)gaten die in een vierkant patroon zijn geplaatst.

Het cijfer van het VESA-patroon geeft aan hoeveel millimeter de gaten van elkaar af staan, horizontaal en verticaal gemeten. Bij een computerscherm met een VESA 75 patroon zitten bijvoorbeeld de gaten 75mm van elkaar verwijderd.

Veel voorkomende maten voor computerschermen zijn VESA 75 en VESA 100. Bij uitzonderlijk grote schermen komt VESA 200 ook voor. In zulke gevallen is het verstandig om een VESA-adapterplaat te gebruiken om deze op een standaard monitorsteun met VESA 75/100 te kunnen monteren.

Voorbeeld van een VESA connector.

Bepaal het gewicht dat de steun aan moet kunnen

Alle monitorsteunen hebben een minimaal en/of maximaal gewicht dat ze kunnen dragen. Het laatste dat je wilt is dat de monitor niet op zijn plek blijft als je scherm erop is gemonteerd. Bij een monitorarm met gasveer of met een mechanisme veer kun je het gewicht binnen een bepaald bereik afstellen. Zakt je scherm naar beneden, dan moet je de veer wat strakker afstellen. Schiet de monitorsteun naar boven, dan moet je de veer juist wat losser zetten. Kan de veer niet strakker of losser? Dan is je scherm waarschijnlijk te zwaar of te licht voor de monitorarm.

Bij het bepalen van het gewicht van je computerscherm kun je deze zelf wegen, maar je kunt ook het gewicht opzoeken bij de fabrikant. Let er in beide gevallen op dat je het gewicht zonder de voet van het scherm pakt. De monitorsteun zal namelijk de voet van het scherm vervangen.

Kun je niet vinden hoe zwaar jouw computerscherm is? Zoek deze dan eens op in deze externe database.

Bedenk hoe je de monitorsteun wilt monteren

De meeste monitorsteunen zijn zowel geschikt voor montage met een bladklem als met een bladdoorvoer.

Bij een bladklem wordt de steun op het bureaublad gemonteerd met een stevige klem. Het voordeel hiervan is dat de steun gemakkelijk te verplaatsen is en je niet in het blad hoeft te boren. Het nadeel is dat een bladklem niet altijd past wanneer er een privacy paneel aan het bureaublad is bevestigd.

Voorbeeld van een bladklem.

Bij een bladdoorvoer wordt de steun op het bureaublad gemonteerd met een bevestiging die door het blad heen gaat. Dit houdt in dat je door het blad heen moet boren om de klem te bevestigen. Het voordeel is dat je de monitorsteun niet per se aan de rand van het bureaublad hoeft te monteren en dus ook past in combinatie met ieder privacy paneel. Het nadeel is dat je in het bureaublad moet boren en dus de steun na montage niet gemakkelijk te verplaatsen is.

Voorbeeld van een bladdoorvoer.

Let bij het uitkiezen van een steun op de bladdikte van jouw bureaublad.

Kies eventueel voor flexibiliteit

Verwacht je in de toekomst met meer schermen te gaan werken? Kies dan voor een modulaire Filex monitorarm uit de Galaxy serie. De Filex monitorarmen zijn uit te breiden met verschillende accessoires en bieden daarom een goede uitkomst voor een veranderende kantoorinrichting.

Laat een reactie achter

*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

Je kunt maximaal 3 producten vergelijken

Hide compare box
Staanofzitten.nl 9.4 / 10 - 191 Reviews @ Kiyoh
Wij zouden graag cookies opslaan om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »