Korte concentratie onderbrekingen zoals het krijgen van een notificatie op je telefoon of smartwatch kunnen een grote stoorzender zijn. Je hersenen worden namelijk geprikkeld door deze kleine onderbrekingen, waardoor je je focus constant moet herpakken. In sommige gevallen kan het aan de kant leggen van je smartphone al enorm helpen. In andere gevallen heb je zwaarder geschut nodig. Als het probleem groter is dan alleen de concentratieproblemen van jezelf, heb je ook akoestische hulpmiddelen die helpen om de rust op kantoor te herstellen. In dit artikel leggen we je uit hoe je jouw situatie en die van anderen kan verbeteren.
1. Prioriteiten stellen
Je kent het vast wel. In de tijd dat je een klus hebt afgerond liggen er alweer 2 nieuwe klussen op je te wachten. Wanneer je eind van de week denkt het een beetje weggewerkt te hebben begint het de week erop weer van voorafgaan. Dit is dan ook gelijk het moment dat je prioriteiten kan stellen op wat er zo snel mogelijk af moet en wat minder haast heeft. Zet al je taken in een online to-dolijst zoals 'Todoist' of 'Microsoft Planner'. Deze lijsten zijn te delen met je collega's zodat ze direct kunnen inzien of jij nog tijd hebt voor wat ze in gedachten hadden.
2. Stoorzenders aanpakken
Het lijkt heel productief als je bezig bent met meerdere taken tegelijkertijd. Maar wanneer je constant je focus moet verleggen tussen werk en je telefoon die al voor de 3e keer in 5 min trilt, zul je een grote kans hebben dat je mentaal uitgeput raakt. Dit komt doordat je hersenen het best werken wanneer ze voor een lange periode op één taak kunnen focussen. Je hersenen maken een heel klein beetje dopamine aan elke keer als je geprikkeld raakt om je telefoon of smartwatch te bekijken. 'Wat zal het zijn? Een binnenkomende mail of een bericht op mijn nieuwe instagram post?' Dit maakt het oppakken van je telefoon verslavend en kan dus leiden tot een slechte focus op wat je eigenlijk wel moet doen.
Probeer je stoorzenders eens voor een uur lang weg te leggen in bijvoorbeeld een persoonlijke bureaulade of rolblok. Doe hem op slot en leg de sleutel van je weg. Denk je er in deze tijd niet aan om op je telefoon te kijken? Top, dan valt de verleiding bij jou gelukkig wel mee. Zo niet? Probeer deze techniek dan dagelijks te gebruiken. Je zult merken dat je focus op werk steeds sterker wordt.
3. Actieve werkhouding
After diner dips hakken er bij vele na de lunch al snel in. Probeer er daarom een gewoonte van te maken om na het eten 30 minuten staand aan je bureau te werken. Dit geeft je gehele lichaam weer net even die kickstart die hij nodig heeft om aan de slag te gaan. Om vermoeide benen en voeten te voorkomen gebruik je een antivermoeidheidsmat. Het zachte oppervlak zorgt ervoor dat je gedurende deze tijd comfortabel staat aan je werkplek. Als je net wat meer uitdaging nodig hebt tijdens het staan probeer dan een balansbord.
Een slechte werkhouding kan pijnlijke spieren of gewrichten veroorzaken wat weer kan leiden tot een slechte concentratie. Er zijn tegenwoordig genoeg ergonomische hulpmiddelen om je van deze pijntjes af te helpen.
4. Verminderen van omgevingsgeluid
Door de vele geluiden van je collega's die overleggen, de printer die om de paar minuten een document uitprint of het gerinkel van de telefoons, is het lastig om ongestoord aan het werk te gaan. Gelukkig zijn er oplossingen om het akoestische probleem op kantoor op te lossen. De meest voor de hand liggende oplossing is het gebruik van een noise canceling koptelefoon. Alhoewel deze apparaten goed werken, hebben ze ook zeker hun minpunten. Ze werken namelijk op batterij waardoor hij altijd opgeladen moet zijn. Ook zal het akoestische probleem in dit geval voor maar één persoon opgelost worden.
Stiltecabines creëren een bubbel, zelfs in de drukste kantoorruimtes. Deze cabines komen in veel verschillende soorten en maten en zijn niet alleen een oplossing voor de mensen die erin zitten maar ook erbuiten. Door gebruik te maken van zo'n belcel kun jij je focussen op het telefoongesprek én hebben jouw collega's geen last van jouw gepraat.
Voor akoestische en visuele rust plaats je een geluidsscherm tussen 2 bureaus. Deze schermen verminderen het geluid dat van je overbuurman vandaan komt en zorgen ervoor dat je niet onder zijn bureau door kijkt wanneer hij gaat staan.
5. Planten
Een vrij simpele, maar effectieve manier om je werkomgeving rust te laten uitstralen is het plaatsen van planten. Deze groene, natuurlijke, tinten hebben een rustgevend effect waardoor je beter op je werk kan concentreren. Ze zorgen ook nog eens dat de lucht in de ruimte waarin ze staan wordt gefilterd. Er is dus geen excuus om ze niet in je buurt te hebben.
Conclusie
Je verwacht het niet zo snel, maar er zijn toch eenvoudige manieren om je focus te houden tijdens een werkdag. Soms kan iets simpels als visuele rust al enorm helpen of maak gebruik van akoestische hulpmiddelen om het omgevingsgeluid te verminderen. Volg bovenstaande tips voor het beste resultaat! Meer weten over akoestiek op de werkplek?
Bekijk al onze akoestische oplossingen
Kom je er nog steeds niet uit? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.