Terug

Hoe werk je kabels van je bureau netjes weg?

Hoe werk je kabels van je bureau netjes weg?

Je hebt net een mooi plekje gecreëerd om je werkzaamheden te verrichten, alleen heb je last van loshangende kabels. Dan is de vraag... Wat doe je eraan? In dit artikel kijken we naar wat je wel en niet moet doen om een werkplek 'kabelvrij' te krijgen.

Het belang van kabelmanagement voor je bureau

Kabelmanagement bureau, onmisbaar in ieder werkplek.Situatie vóór Bureau kabels weggewerkt. Dit ziet er toch veel beter uit?Situatie ná

Kijk eens onder jouw bureau. Ziet het er meer uit zoals links of rechts op de foto?

Losliggende en hangende kabels zien er niet alleen lelijk uit, maar kunnen ook gevaarlijke situaties veroorzaken. Loshangende kabels kunnen zorgen voor:

  • Struikelgevaar wanneer de kabels over de grond liggen, maar ook kun je met je voeten in de kabels blijven hangen.
  • Schade aan je bureau of apparatuur doordat kabels blijven steken als je jouw zit-sta bureau omhoog beweegt.
  • Onhygiënische werkplekken omdat je moeilijker kunt stofzuigen onder de werkplek.
  • Brandgevaar omdat elektrificatie veel stof aantrekt. Stof is zeer brandbaar en kortsluiting kan voor een vonk zorgen.
  • Een onrustig gevoel en afleiding. Vergeet niet: onrust op je werkplek zorgt voor onrust in je hoofd. 

Maar wat kun je ertegen doen? Er is al heel veel draadloos, maar volledig draadloze elektriciteit is nog niet uitgevonden. Je zult dus iets moeten met de steeds groter wordende kabelbrei op, onder of naast je bureau.

Kabelmanagement bestaat uit drie verschillende onderdelen:

  1. Kabels geleiden
  2. Kabels opbergen
  3. Kabels vastzetten

Voordat we deze onderdelen toelichten, eerst een paar algemene tips.

Hoe begin je aan kabelmanagement voor je bureau?

Als eerste haal je de stroom van alle kabels die je wilt wegwerken. Zo voorkom je ongelukken door kortsluiting of schokken. Plaats vervolgens al je apparaten op de juiste locatie met de kabels aangesloten op het apparaat. Op die manier zorg je ervoor dat de kabels voldoende speling hebben voordat je alles weg werkt. Let op! Heb je een zit-sta bureau? Dan wil je ervoor zorgen dat je kabels genoeg speling hebben om van een zit- naar stahoogte te gaan. Zet je bureau op zijn hoogste stand voordat je de kabels strak wegwerkt.

Door het volgen van onderstaande tips en gebruik te maken van onze producten zal het opbergen van kabels je een stuk gemakkelijker af gaan.

Wat zijn de voordelen van bureau kabelmanagement?

Een opgeruimde werkplek zorgt voor minder druk in je hoofd en dat vermindert werkstress.

Goed weggewerkte kabels maken je werkplek veilig van brandgevaar.

Even snel een extra apparaat aansluiten? Met een goede voorbereiding is dit zo gebeurd.

Voorkom dat kinderen of huisdieren met de kabels spelen.

Ook van een afstand ziet het er beter uit wanneer je je kabels hebt opgeborgen. 

Wat zijn de nadelen van een bureau met kabelmanagement?

Wanneer je je kabels te strak wegwerkt kan het lastig zijn wanneer je een bepaalde kabel ertussen uit moet halen.

Je bureau kabels weggewerkt in 3 stappen

Stap 1: kabels geleiden

Kabels onder bureau wegwerken

Het begint vaak bovenop je bureaublad. Daar staan apparaten die stroom nodig hebben. Die kabels moeten naar de onderkant van je bureau(blad) waar ze worden aangesloten op bijvoorbeeld onderbouw stekkerdozen. Je kunt er voor kiezen om de kabels langs de achterkant van je bureaublad weg te werken. Dit is de eenvoudigste methode. Door de kabels vervolgens onder het blad te fixeren (stap 3), zorg je dat ze weinig ruimte achter je bureau innemen. Er zijn echter een aantal hulpmiddelen om kabels onder bureau wegwerken nog makkelijker en netter te maken.

Kabeldoorvoer

Staat je bureau dicht tegen de muur? In dat geval zou een kabeldoorvoer ervoor kunnen zorgen dat je zo min mogelijk snoeren over je bureau hebt lopen. Een kabeldoorvoer is een kunststof dop met vaak gaten van verschillende groottes. Voor een kabeldoorvoer moet je een gat boren in je werkblad. Voordeel hiervan is dat je deze dicht bij je apparaten kan plaatsen. De kabels gaan dan direct door het blad heen naar onderen. De afmetingen hiervan verschillen per product. Let daarom goed op welke doorsnede je kabeldoorvoer heeft voordat je een gat boort. Kom je er niet uit? Voel je dan vrij om contact op te nemen. We zullen ons best doen je hierbij te helpen. Nadeel van een kabeldoorvoer is dat je vastzit aan de plek waar deze is geplaatst.

kabelmanagement bureau

Kabelslurf

Moeten je kabels van het bureaublad naar de grond? Dan kun je een kabelslang gebruiken om deze doorheen te geleiden. Door deze slurf kun je meerdere kabels van een bureaublad naar de grond geleiden, zonder dat deze alle kanten op gaan hangen. Kun je de hoogte van je bureaublad verstellen? Dan zal zo'n kabelslurf zichzelf invouwen op het moment dat je bureau naar beneden staat.

kabel wegwerken bureau

Kabelsok

Heb je meerdere kabels die een stukje naar de muur toe moeten of die van het ene naar het andere bureau gaan? Gebruik dan een kabelsok om deze bij elkaar te binden. Een kabelsok is van een geweven materiaal die je open kan trekken. Laat je hem los, dan vouwt hij zichzelf weer in elkaar. Afhankelijk van de dikte van je kabels kun je gemakkelijk 4 tot zelfs 8 kabels bij elkaar binden met zo'n kabelsok. Een kabelsok kun je kopen per meter of op een volle rol als je flink aan de slag wilt.

kabel wegwerken bureau

Kabelbrug / Vloergoot

Eigenlijk slaan we hier wat stappen over, maar als je kabels eenmaal op de grond zijn aangekomen, kan het zijn dat deze nog een stuk over de vloer richting het stopcontact moeten. Om struikelgevaar te voorkomen, gebruik je een zogenaamde kabelbrug (ook wel vloergoot genoemd). Deze heeft een antislip onderkant of kun je vastplakken aan de vloer. Hierdoor zul je niet achter losse kabels blijven hangen als je er aan voorbij loopt.

kabel wegwerken bureau

Stap 2: kabels wegwerken onder bureau

Kabel wegwerken bureau

Kabels van je bureau wegwerken kan het gemakkelijkst in een kabelgoot. Kabelgoten zijn de bekendste vorm van kabelmanagement voor je bureau. Deze goten zorgen ervoor dat je kabels heel simpel op kan bergen én van het ene punt naar het andere punt onder je bureau kan leiden. Het is daarom ook niet raar dat ze in veel verschillende soorten en maten beschikbaar zijn. Doordat een groot deel van de bekabeling in deze bak komt te liggen helpt het vaak mee wanneer je kiest voor een metalen variant. Deze zijn sterker dan de houten of kunststoffen bakken en kunnen daardoor meer gewicht aan. Een kabelgoot is eenvoudig te monteren onder je bureau door middel van een paar schroeven. 

Kabelgoten zijn er in verschillende soorten en maten, elke met hun eigen voor- en nadelen. Hieronder zie je een aantal veel gebruikte voorbeelden voor kabelmanagement onder je bureau.

Ergo-Kabelgoot

Dit is ons meest verkochte model. De Ergo-Kabelgoot is een compact model die je nauwelijks onder het bureau ziet zitten. Door de gleuven aan de achter en onderkant kun je ook korte kabels eenvoudig onder je bureau wegwerken. Nadeel van de goot is dat grote adapters hier niet altijd in passen.

kabel bureau wegwerken

Kabelgoot Turn

De Turn kabelgoot is een extra diep model en is verkrijgbaar in verschillende lengtes. Ideaal voor stekkerblokken waar een hoge stekker of adapter in moet komen. Nadeel is dat deze goot erg duidelijk zichtbaar is onder het bureau.

kabels bureau wegwerken

Kabelgoot Click

De naam zegt het eigenlijk al. Deze Click kabelgoot kun je open- en dichtklikken. Extra kabel wegwerken onder je bureau? Voeg eenvoudig extra kabels toe en sluit hem af. Als er al veel kabels in liggen kan het een nadeel zijn dat je hem in zijn geheel openmaakt, want dan moet je zelf alles op zijn plek houden.

bureau kabels wegwerken

Kabelgoot Open-Up

De Open-Up kabelgoot is een cross-over tussen de Turn en de Click. Net als de Click kun je de Open-Up eenvoudig openmaken om meer kabels toe te voegen. Verschil is dat je de Open-Up in hoogte kunt verstellen zoals ook bij de Turn het geval is. Of je nou voor een onzichtbare en slanke oplossing wilt gaan of juist extra ruimte wilt voor grote stekkerblokken. De Open-Up opent een wereld van mogelijkheden voor je.

bureau kabels wegwerken

Bamboe Kabelgoot

Heb je een open werkplek? Deze stijlvolle kabelgoot van bamboe maakt je bureau af. Nadeel van dit materiaal is dat het redelijk kwetsbaar is. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je de schroeven niet te strak aandraait. Kabels onder je bureau wegwerken ging nog nooit zo natuurlijk.

kabels onder bureau wegwerken

Kabelgoot Easy

Take it easy, take a... kabelgoot. De Easy kabelgoot steekt aan de achterzijde van je werkblad uit, waardoor je direct een kabel in je kabelgoot kan geleiden. Nadeel hiervan is dat je hem dus altijd ziet. Dit is wel de makkelijkste manier voor bureau kabels wegwerken.

bureau kabelmanagement

Stap 3: kabels vastzetten

Nadat je kabels hebt geleid en opgeborgen, is het verstandig om deze vast te zetten. Zo weet je zeker dat deze netjes blijven zitten en je werk niet voor niets is geweest. Kabels vastzetten kun je op verschillende manieren doen. Bij veel bureaus worden er al een aantal klemmen meegeleverd. Als je veel kabels hebt, kom je hier al gauw te kort aan. Gebruik in dat geval onderstaande producten.

Klittenband 

Als meerdere kabels naar hetzelfde punt lopen, dan kun je deze het beste vastzetten met een stukje klittenband. Deze is dubbelzijdig en daarom eenvoudig te monteren. Hierdoor ziet een bos kabels er al direct een stuk netter uit én kun je eenvoudig later kabels weghalen of toevoegen. Zorg daarom dat je altijd een langer stuk gebruikt dan nodig. Dan kom je later niets te kort.

bureau met kabelmanagement

Kabelklemmen

Een kabel die vanaf het blad naar de kabelgoot gaat kan bij langere afstanden alsnog door gaan hangen. Met een kabelklem druk je de kabel stevig tegen het blad aan. Dit soort kabelklemmen worden eenvoudig met één schroef bevestigd. Eenvoudig voor kabelmanagement onder bureau dus.
kabels wegwerken onder bureau

Cablegrips

Een cablegrip is een uitgebreide versie van een kabelklem en heeft vaak meerdere lussen. Een kabel kun je eenvoudig tussen deze lussen drukken om deze vast te zetten. Tip: je kunt een lus ook eruit halen en dan de kabel door de lus heen halen. Dit voorkomt dat een kabel uit de klem getrokken kan worden. Bijkomend voordeel van cablegrips dat je ook 4 tot 6 van deze klemmen kunt gebruiken in plaats van een kabelgoot.

kabelmanagement onder bureau

Waar pas je kabelmanagement toe?

Kabels netjes wegwerken hoor je eigenlijk overal te doen. Veelvoorkomende plekken zijn:

Kantoor: Veiligheid voor alles! Zorg dat je werknemers veilig hun dag doorkomen door alle kabels netjes weg te werken.

Thuiswerkplek: creëer een rustige uitstraling rondom je bureau en voorkom hiermee werkstress.

Tv-meubel: Ook hier wil je natuurlijk dat alle kabels vlekkeloos zijn weggewerkt. In veel gevallen lukt dit al met een kabelslurf en een paar stukjes klittenband.

Conclusie

Het opbergen en wegwerken van al je kabels en stekkerdozen kost wat tijd. Het resultaat is wel altijd de moeite waard. Een goed begin en eigenlijk een 'must-have' voor iedereen met een bureau is een kabelgoot. Combineer dit met de bovenstaande tips voor het beste resultaat. Duizelt het je na het lezen van dit artikel? Wij bieden kabelmanagement voor je bureau ook als service aan. Wij werken dan alles netjes voor je weg.

Bel ons direct voor een vrijblijvende intake: +31 (0)85 130 89 32

 

Vergelijk producten Verwijder alle producten

Je kunt maximaal 3 producten vergelijken

Hide compare box
Staanofzitten.nl 9.4 / 10 - 191 Reviews @ Kiyoh
Wij zouden graag cookies opslaan om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »