Terug

Hoe plaats ik mijn beeldscherm op de juiste hoogte?

Hoe plaats ik mijn beeldscherm op de juiste hoogte?

Wanneer staat het scherm van je computer op de juiste hoogte? En hoe zit het met de kijkafstand? Je leest hier alles over het instellen van je computerscherm.

Heb jij vaak last van nek- en schouderklachten? Of heb je last van je ogen of vermoeidheid na computerwerk? Dan is het verstandig om eens goed te kijken naar de positie van jouw beeldscherm. 

Kijkafstand

Bij het instellen van je computerscherm begin je met de kijkafstand. Dit is de afstand van je ogen tot het beeldscherm. De kijkafstand dient ten minste 60cm te zijn. Dit is ongeveer één armlengte. Bij voorkeur is deze afstand groter. Een relatief grote kijkafstand is minder belastend voor je ogen, omdat je ogen niet zo sterk hoeven te accommoderen.

De ideale kijkafstand wordt bepaald door de grootte van de tekens op je beeldscherm. Idealiter is de kijkafstand 150x zo groot als de tekengrootte. Bij een tekengrootte van 4mm komt dit neer op een kijkafstand van 60cm. Zet je het beeldscherm verder van je af, dan dien je de tekens op je scherm overeenkomstig te vergroten. Bij veel applicaties is het mogelijk om in te zoomen en hiermee de tekens groter te maken.

Werk je met een laptop? Dan is het niet mogelijk om deze op de juiste afstand te zetten én tegelijkertijd te werken op het ingebouwde toetsenbord. Bij een laptop is het daarom aan te raden om altijd gebruik te maken van een los toetsenbord en ergonomische muis.

Hoogte van je beeldscherm

Na het instellen van de kijkafstand bepaal je de hoogte van je scherm. Idealiter staat je scherm zo opgesteld dat je kijkhoek 10-20° beneden ooghoogte is. De bovenkant van het beeldscherm mag dus niet boven je ooghoogte uitkomen.

Het advies om de bovenste 5cm van het scherm op ooghoogte te hebben zie je nog regelmatig voorbij komen. Het idee hierachter is dat je hoofd dan recht boven je nek staat en je spieren dus minder aangespannen zijn. Inmiddels is dit advies achterhaald en is gebleken dat je bij een natuurlijke positie juist licht naar voren buigt met je hoofd. Dit is rustiger voor je ogen (echt recht vooruit kijken doe je immers alleen als je in de verte kijkt en niet wanneer je probeert te focussen op iets dichtbij).

Zorg wel dat je scherm niet te laag staat en je niet onder de 20 graden kijkhoek komt. In dat geval zal je namelijk merken dat je nekspieren wel degelijk harder moeten werken. Dit kan nekklachten en hoofdpijn veroorzaken.

Oplossingen om je monitor op de juiste hoogte te zetten

Of je nu werkt met een laptop of met een extern beeldscherm. In beide gevallen kan het zijn dat deze standaard niet op de juiste hoogte staan. In dat geval kun je kijken naar een van de volgende accessoires.

Monitor

Als je met een monitor werkt, kun je deze op twee manieren eenvoudig in hoogte verstellen.

Heb je een (in hoogte verstelbare) voet waarmee het scherm nét niet op de juiste hoogte kan? Dan kun je deze eenvoudig een paar centimeter extra geven met een monitorverhoger. Dit is een plateau waar je de monitor in zijn geheel op zet. Je behoudt hiermee dus de originele voet.

Heb je een vaste voet en wil je meer flexibiliteit? Dan kun je bij vrijwel ieder beeldscherm een monitorarm monteren. Check of je aan de achterkant van je scherm 4 gaten in een vierkant patroon ziet. Dit wordt ook wel een VESA-patroon genoemd en is dé standaard voor het monteren van een computerscherm. 

Laptop

Als je met een laptop werkt, kun je deze eenvoudig in hoogte verstellen met een laptopstandaard. Hierbij heb je keuze uit inklapbare modellen (waarmee je ook onderweg de juiste werkhoogte hebt) óf vaste modellen. 

Laat een reactie achter

*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

Je kunt maximaal 3 producten vergelijken

Hide compare box
Staanofzitten.nl 9.6 / 10 - 150 Reviews @ Kiyoh
Wij zouden graag cookies opslaan om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »