Terug

Thuiswerkplek Voor Defensiemedewerkers

Thuiswerkplek Voor Defensiemedewerkers

Ben je werkzaam bij defensie en werk je regelmatig vanuit huis? Dan is het sinds 1 januari 2024 mogelijk om de aanschaf van een (zit-sta) bureau en bureaustoel (gedeeltijk) te declareren. Benieuwd wat de beste opties zijn? Dit lees je hieronder.

Arbeidsvoorwaarden Defensie 2024

Eerder was voor defensiemedewerkers al een interim-regeling afgesproken waarin een vergoeding mogelijk was voor ARBO-middelen zoals een bureaustoel, toetsenbord en een muis. Deze regeling is per 2024 definitief gemaakt en uitgebreid, zodat er ook een verstelbaar bureau kan worden aangeschaft. Het verstelbare bureau of zit-sta bureau wordt vergoed om thuiswerkplekken comfortabeler en gezonder te maken.

Hoe declareer je een bureau of bureaustoel?

Om een bureau of bureaustoel te declareren bij jouw werkgever dien je deze eerst zelf aan te schaffen. Belangrijk hierbij is dat deze voldoen aan richtlijnen zoals hieronder benoemd. Bij de declaratie dien je als bewijslast toe te voegen:

  • Een op naam gestelde factuur (deze dient dus op jouw eigen naam te staan)
  • Een betaalbewijs (bijvoorbeeld een PIN-bon of een bankafschrift)
  • Een foto van de thuiswerkplek met hierop zichtbaar het verstelbare (zit-sta) bureau en/of de bureaustoel

Koop je bij Staanofzitten.nl, dan zorgen wij voor een factuur waarop de toepasselijke normering van het bureau en/of de stoel vermeld staat. Hierdoor weet je zeker dat de factuur geaccepteerd wordt.

Welke bedragen worden er vergoed?

De bedragen die vergoed worden volgens de arbeidsvoorwaarden van Defensie zijn inclusief BTW. Dit zijn maximale declaratiebedragen, wat wil zeggen dat dit de maximale vergoeding is die je zult krijgen. Dit houdt echter niet in dat dit het maximale bedrag is dat je uit mag geven aan een middel. Is een bureau(stoel) duurder dan het maximale bedrag? Dan komt het verschil voor eigen rekening. Houd er rekening mee dat je bij de aanschaf van een goede stoel en een degelijk bureau altijd zo'n €100 tot €200 zelf bij moet leggen. De maximale bedragen per middel zijn:

Middel Declaratiebedrag inclusief BTW Declaratiebedrag exclusief BTW
Ergonomische bureaustoel €370,- €305,78
Verstelbaar zit-bureau €375,- €309,91
Verstelbaar zit-sta bureau €450,- €371,90

Waar moet een bureau(stoel) aan voldoen?

De vergoeding voor een thuiswerkplek komt voort uit de zorgplicht van een werkgever. Deze is namelijk ook verantwoordelijk voor jouw werkplek wanneer je niet op locatie van de werkgever werkt. Het is daarbij mede jouw verantwoordelijkheid om te kiezen voor degelijke middelen. Om je hierbij te helpen moeten het bureau en de stoel voldoen aan bepaalde normeringen.

Verstelbaar zit bureau

Heb je geen behoefte aan een bureau waar je ook staand aan kunt werken of komt het bureau bijvoorbeeld onder een schuin dak te staan? Dan kun je kiezen voor een hoogte verstelbaar bureau op zit-hoogte. Deze dient dan te voldoen aan de NPR1813:2016 (ofwel de NEN-EN 527). Beide schrijven voor dat het bureau verstelbaar moet zijn van 65cm in de laagste stand tot 85cm in de hoogste stand. Kies dan bijvoorbeeld voor de Ergo-Move-88. Deze is verstelbaar met handslinger van 62-88cm.

Declarabel verstelbaar bureau

Voor dit bureau hoef je slechts €29,- tot €47,- zelf bij te leggen (afhankelijk van de gekozen bladmaat). Montage doe je eenvoudig zelf met hulp van deze video.

Elektrisch verstelbaar zit-sta bureau

Wil je kunnen wisselen tussen staand en zittend werken? Dan is het verstandig om te kiezen voor een elektrisch verstelbaar bureau. Door de elektrische verstelling zul je eerder geneigd zijn af te wisselen van houding én de kans dat deze voldoet aan de juiste norm is een stuk groter. Deze dient namelijk te voldoen aan de NPR1813:2016 (of anders de NEN-EN 527). Deze schrijven voor dat het bureau verstelbaar moet zijn van 65cm in de laagste stand tot 130cm in de in de hoogste stand (volgens de NPR, en 125cm hoog volgens de NEN). Kies dan bijvoorbeeld voor de Ergo-Rise. Deze is verstelbaar van 65-130cm en is daarnaast ook nog eens voorzien van 4 handige geheugenstanden.

Declarabel zit-sta bureau

Voor dit bureau hoef je slechts €114,- tot €141,- zelf bij te leggen (afhankelijk van de gekozen bladmaat). Montage doe je eenvoudig zelf met hulp van deze video.

Ergonomische bureaustoel

Waar het verschil tussen de NPR- en NEN-normering voor de bureaus niet zo veel uitmaakt, is deze voor bureaustoelen een stuk belangrijker. Om een bureaustoel te kunnen declareren dient deze bij voorkeur te voldoen aan de NPR1813:2016 norm. Alternatief mag deze ook voldoen aan de NEN-EN 1335. Het merendeel van de bureaustoelen voldoet aan de laatste norm, omdat deze Europees toepasselijk is. Nederlanders zijn gemiddeld wat langer, waardoor ze soms extra verstelbaarheid nodig hebben bij een bureaustoel. In dat geval is het verstandig om te kiezen voor een NPR stoel. Het nadeel daarvan is echter dat deze duurder zijn dan NEN stoelen. Hieronder de drie beste keuzes:

  1. Wil je een zo goed mogelijke stoel zonder bij te betalen? Kies dan voor de TT4 Ergonomische Bureaustoel. Deze voldoet aan de NEN1335 en kost slechts €361,79 incl. BTW.
  2. Ben je bereid wat bij te leggen? Dan raden wij de Acht7 Mesh Ergonomische Bureaustoel aan. Deze is beter instelbaar dan de TT4 en met een netbespannen rugleuning staat deze minder lomp in je thuiswerkplek. Met een prijs van €422,29 leg je zelf €52,29 bij.
  3. Ga je voor jouw lengte voor een NPR stoel? Dan ben je met de Ergo-NPR Ergonomische Bureaustoel het voordeligst uit. Met een prijs van €482,79 dien je dan zelf €112,79 bij te leggen.

Advies of proefzitten?

Wil je meer advies over het juiste bureau of de juiste stoel voor jouw thuiswerkplek? Wij helpen je graag met vrijblijvend advies. Ook ben je van harte welkom in onze showroom in Soesterberg om proef te zitten op onze bureaustoelen. Neem hiervoor contact met ons op.

 

Disclaimer: de genoemde bedragen in dit artikel waren juist ten tijde van schrijven. Het is mogelijk dat declarabele bedragen of productprijzen in de tussentijd zijn gewijzigd. Aan bovenstaande bedragen kunnen geen rechten worden ontleent. Zie je iets dat niet (meer) klopt? Laat het ons weten!

Vergelijk producten Verwijder alle producten

Je kunt maximaal 3 producten vergelijken

Hide compare box
Staanofzitten.nl 9.4 / 10 - 191 Reviews @ Kiyoh
Wij zouden graag cookies opslaan om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »