Terug

Voordelen van een ergonomische muis

Voordelen van een ergonomische muis

Je bent benieuwd naar alternatieven voor de standaard computermuis, maar wat zijn de opties? Op deze pagina zoeken we uit waarom een ergonomische muis zo belangrijk is.

Voordelen van een ergonomische computermuis

Ooit gehoord van de term muisarm? Het is helaas een veel voorkomende klacht die je eenvoudig voor kan zijn. Door gebruik te maken van een ergonomische (verticale) muis zul je je arm op een ontspannen manier kunnen bewegen tijdens je werkzaamheden. Benieuwd naar de voordelen van zo’n computermuis? Lees dan verder.

Voorkom pols en/of nekklachten

Wanneer je een ‘standaard’ platte muis gebruikt ben je verplicht je arm een kwartslag te draaien. Voor kort gebruik kan dit geen kwaad, maar bij langdurig gebruik van zo’n muis heb je kans om RSI-klachten op te lopen. Door gebruik van een verticale muis zul je je spieren in je arm minder belasten en daardoor overbelasting en klachten kunnen voorkomen.

Kies tussen een links- of rechtshandige muis

Het maakt niet uit of je links- of rechtshandig bent. Ook bij ergonomische muizen kan je kiezen wat het meest geschikt is voor jou. Bij sommige muizen heb je ook de keuze in maat, handig als je grote of kleine handen hebt. Bekijk de Oyster als je een grotere maat muis nodig hebt, of juist de Evoluent D voor kleine handen.

Extra knoppen op een verticale muis

Net als bij een standaard muis heb je de mogelijkheid om extra knoppen te gebruiken. Erg handig als je bijvoorbeeld snel tussen verschillende pagina’s wilt wisselen of programmeer de extra knoppen zodat hij doet wat jij wil.

Natuurlijke houding

Door de muis verticaal vast te houden zul je hem voortbewegen met je voorarm in plaats van je pols. Hierdoor zul je in langere sessies kunnen werken.

Joysticks

Mocht een verticale muis voor jou ook niet werken dan kan je altijd nog een joystickmuis overwegen. Deze zijn alleen aan te raden wanneer een dokter je sterk heeft afgeraden om zowel een standaard als verticale muis te blijven gebruiken. Een joystick is langzamer in gebruik. Het voordeel is dat de beweging volledig vanuit je arm komt in plaats van je pols. En wat normaal de ‘linker muisknop’ is, klik je nu met je duim boven op de stick.

Bekijk al onze ergonomische muizen.

Nadelen van een ergonomische computermuis

Ondanks de vele voordelen van een ergonomische muizen willen we je natuurlijk ook bewust maken over de nadelen van een verticale muis.

Het is even wennen

Als iemand die zelf jarenlang een standaard muis heeft gebruikt weet ik als geen ander dat het in het begin erg wennen is om over te stappen naar een verticale muis. Vooral de eerste dag zul je hem omstoten zodra je je muis blind probeert vast te pakken. Je zult echter na een paar dagen volledig gewend zijn aan de nieuwe houding.

Verticale muizen hebben een duurdere prijsklassen

Zoals alles wat ‘gezond’ is zul je ook bij een goede ergonomische muis aan een hogere prijsklassen moeten denken dan de standaard computermuis. Dit heeft enerzijds te maken met het meer ingewikkelde ontwerp, maar ook met de schaalvoordelen. Hoe meer mensen overstappen naar een ergonomische muis, hoe goedkoper ze zullen worden. 

 

Product: Oyster Draadloze Ergonomische Muis

Hoe gebruik je een ergonomische muis?

De juiste houding tijdens het werken vergt meer dan alleen een goede muis. Houd je bovenarm ontspannen naast je lichaam en zorg dat je onderarm in een 90 graden hoek rust op je armleuning. De armleuning mag een paar millimeter boven je bureaublad uitkomen. De buitenkant van je pols zweeft nu rustig boven het blad. Pak nu je muis beet. Zo geef je je arm genoeg rust voor een lange werksessie. 

Conclusie

Een ergonomische muis heeft vele voordelen zoals het voorkomen van lichamelijke klachten én het uitgebreide assortiment in maten en soorten. Dit alles tegenover een paar nadelen die een kleine prijs zijn voor een gezondere werkhouding. Een ergonomische muis is daarom een must have voor een thuiswerkplek en op kantoor.

Bekijk onze ergonomische computermuizen

 

Kom je er nog niet helemaal uit? Neem dan contact met ons op! Wij helpen je graag verder.

 

Laat een reactie achter

*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

Je kunt maximaal 3 producten vergelijken

Hide compare box
Staanofzitten.nl 9.4 / 10 - 191 Reviews @ Kiyoh
Wij zouden graag cookies opslaan om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »