Terug

Waar moet je op letten bij het kiezen van de juiste bureaustoel?

Waar moet je op letten bij het kiezen van de juiste bureaustoel?

Er worden zo veel bureaustoelen aangeboden dat het lastig kan zijn om een keuze te maken. Daardoor kan je sneller overgehaald worden door overtuigende marketing en prijsbepaling. Zorg er daarom voor dat je voorbereid bent tijdens je zoektocht en kies een goede bureaustoel op basis van deze drie criteria...

  1. Onderdelen en kwaliteit
  2. Instellingen en vorm
  3. Testen voor een juiste fit

1. Onderdelen en kwaliteit

Een bureaustoel moet bestaan uit alle basisonderdelen. Dit zijn wielen, vijfdelige kruisvoet, gasveer, zitvlak, rugleuning en armleuningen. Hiervan is het handig om na te gaan of deze onderdelen ook te vervangen zijn. Als je armleuning bijvoorbeeld kapot gaat is het fijn als je deze kan vervangen. De kwaliteit van de onderdelen telt ook mee. Des te zwaarder de stoel het te verduren heeft, des te sterker de onderdelen dienen te zijn. Vooral het mechaniek dient sterk te zijn, want daar komen de meeste krachten op. Het schuim en de bekleding dient ook van goede kwaliteit te zijn, want anders verlies je snel het comfort en gaat je bekleding kapot.

2. Instellingen en vorm

Je wilt graag dat de stoel goed in te stellen is en jou past. Daarvoor dienen de verschillende onderdelen goed in te stellen zijn. De zitting moet instelbaar zijn in diepte, zodat je volledige zitvlak ondersteund kan worden. De armleuningen dienen instelbaar te zijn in hoogte en breedte, zodat je armen er ontspannen op kunnen rusten. Het liefst zijn de armleuningen ook goed instelbaar in diepte, zodat je ze gelijk aan de voorkant van je buik in kan stellen. Zo kan je namelijk goed tegen het bureau aan zitten met je armen ondersteund. De rugleuning dient instelbaar te zijn in hoogte en kanteling. Het is belangrijk dat de rugleuning een S-vorm heeft, zodat de bolling van de leuning goed in de holling van de rug valt. Deze lumbale holling zit vaak hoger dan gedacht en veel rugleuningen kunnen niet zo hoog ingesteld worden. Dat is dus zeker een aandachtspunt.

3. Testen voor de juiste fit

Om echt goed te zitten zou het fijn zijn om de stoel aangemeten te krijgen door een zitspecialist. Zoals hierboven omschreven zijn er veel aspecten om rekening mee te houden bij het aanschaffen en instellen van een bureaustoel. Daarom kan een stoel verkeerd ingesteld of gebruikt worden waardoor je alsnog niet goed zit, met mogelijke lichamelijke klachten als gevolg. Verder heeft het zin om een stoel te testen op comfort en pasvorm. Geef je lichaam eerst 1 á 2 weken de tijd om te wennen, want als je goed zit is het vaak een beetje onwennig. Als je door die periode bent openbaart zich de realiteit.

Wat is de meest gemaakte fout bij het kiezen van een bureaustoel?

“De bureaustoel voldoet aan de normen, dus het zal wel een goede stoel voor mij zijn.”

Normen zijn gemaakt om stoelen te kunnen vergelijken en geschikt te maken voor een grote groep gebruikers. “One-size-fits-all” bestaat echter niet en er zijn altijd mensen die onder of boven de norm uitsteken. Zo kunnen soms de armleuningen niet smal genoeg worden gezet. Men denkt dan al gauw dat armleuningen niet nodig zijn, terwijl deze van wezenlijk belang zijn om de armen te ondersteunen. Daarnaast kan soms de rugleuning niet hoog genoeg ingesteld worden. Tegelijkertijd wordt men verleid door trends, zoals bijvoorbeeld bewegend zitten, terwijl deze trends weinig toegevoegde waarde hebben. Een lichaam heeft steun nodig tijdens het zitten en beweging valt te vinden in afwisseling. Denk hierbij aan afwisselen tussen staan en zitten, veel water drinken, (daardoor) vaak naar de wc gaan, printer ver weg plaatsen, collega's bezoeken i.p.v. bellen etc.

Wanneer 'weet' je dat een standaard bureaustoel niet geschikt is voor jou? (of wanneer zou je moeten denken aan een aangepaste bureaustoel)

Een bureaustoel is voor jou niet geschikt als deze jou niet past en niet op de juiste plaatsen ondersteunt. Dit antwoord klinkt simpel, maar daar gaat een hele wereld achter schuil. Jouw lichaam heeft bepaalde afmetingen en verhoudingen, waardoor jouw lichaam volledig uniek is. Als je bijvoorbeeld iets korter bent dan gemiddeld is het mogelijk dat je met je voeten niet bij de grond komt en de zitting te lang is, omdat je onder- en bovenbenen korter zijn. Hier zijn veel verschillende varianten voor te verzinnen. Als je verzekerd wil zijn van een goede 'fit' heeft het zin om een zitspecialist langs te laten komen. Denk daar zeker aan als er ook lichamelijke klachten spelen.

Heel veel succes met het vinden van de juiste bureaustoel!

Door Roderick Lodewijks van EMTEK Ergonomics B.V. - Bureaustoelen op maat - www.emtek.nl

Vergelijk producten Verwijder alle producten

Je kunt maximaal 3 producten vergelijken

Hide compare box
Staanofzitten.nl 9.4 / 10 - 191 Reviews @ Kiyoh
Wij zouden graag cookies opslaan om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »