Terug

Wat is de ideale bureau hoogte?

Wat is de ideale bureau hoogte?

Hoe lang zit jij gemiddeld per dag achter een bureau? Grote kans dat dit optelt tot een flink aantal uren. Staat jouw bureau eigenlijk wel op de juiste hoogte? Je bureau hoogte goed instellen, hoe zit dat?

We krijgen regelmatig vragen over hoe werkplekken het beste ingesteld kunnen worden. Om je op weg te helpen, geven we hieronder een beschrijving met enkele tips. We vertellen je hier alles over:

Waarom is de hoogte van je bureau belangrijk?

Het komt je vast bekend voor: je stapt in de auto en er heeft gisteren iemand anders in gereden. Je merkt meteen dat je stoel niet helemaal lekker staat, de spiegels te ver naar binnen staan en in de achteruitkijkspiegel zie je niet wat je gewend bent. Veel mensen besteden meer tijd aan het instellen van hun autostoel dan het afstellen van hun werkplek. Dat terwijl je significant meer tijd achter je bureau doorbrengt dan in de auto. Als je bureaustoel niet goed ingesteld is en je bureau niet op de juiste hoogte staat, kan dit ervoor zorgen dat je in een verkrampte houding aan je bureau zit. Je belast je lichaam dan op de verkeerde manier en creëert onnodige spierspanning. Ook wanneer je veel van houding wisselt (bijvoorbeeld als je vaak opstaat of wisselt tussen staan en zitten), is het belangrijk dat de uitgangspositie van je werkplek goed is.

Is er een standaard bureau hoogte?

Als je op zoek bent naar de standaard hoogte voor jouw bureau op basis van je lichaamslengte, dan moeten we je helaas teleurstellen. De ideale bureauhoogte is per persoon verschillend en wordt bepaald door de verhoudingen van jouw lichaamsdelen. Standaard hoogtes die je in tabellen tegenkomt moet je dus alleen als een ruwe schatting meenemen en niet voor waarheid aannemen. Wil je zitten aan een bureau, dan wordt de hoogte van je bureaublad bepaald door een combinatie van je onderbeenlengte (deze bepaalt hoe hoog je zit), je lichaamslengte én je bovenarmlengte. Hoe langer je bovenlichaam, hoe hoger je bureau zal staan. Heb je echter lange bovenarmen, dan zal de hoogte van het bureau weer omlaag gaan. Hierdoor kan het zijn dat er bijvoorbeeld 5 centimeter verschil zit in bureauhoogte bij twee personen die even lang zijn.

Is het vinden van de juiste bureauhoogte moeilijk? Nee, helemaal niet. Hieronder vertellen we je waar je op moet letten.

De hoogte van je bureau instellen

Hoogte bureau om aan te zitten

Begin bij het instellen van je werkplek altijd met het afstellen van je bureaustoel. Nadat je een goede zithouding hebt, kun je de hoogte van je bureau hierop aanpassen.

Wanneer je een goede zithouding hebt aangenomen, is het tijd om het bureau op de juiste hoogte in te stellen. Bij onze elektrisch of handmatig verstelbare bureaus, doe je dit gemakkelijk uit een zittende positie. Heb je een bureau dat met schroeven versteld wordt? Vraag dan hulp van een collega of test de hoogte na het verstellen van één kant van het bureau.

Ga op je bureaustoel zitten en neem plaats aan het bureau. Werk je veel achter een computer? Houd dan bij het instellen van de bureauhoogte rekening met de hoogte van je toetsenbord. Bij het werken aan een laptop wordt het gebruik van een laptopstandaard en een los toetsenbord aangeraden.

Laat je armen rustig langs je lichaam hangen, met je schouders ontspannen. Plaats je handen op het bureau of op het toetsenbord. Je ellebogen zouden nu een hoek van 90 graden moeten maken. Voel je dat je schouders omhoog worden gedrukt? Stel dan je bureau iets lager in. Merk je dat je armen naar beneden hangen? Zet dan het bureau iets hoger.

In sommige gevallen kan het zijn dat de armleuningen van je bureaustoel tegen het bureau aan komen. Indien je het fijn vindt om dichter bij het bureau te zitten, kun je er voor kiezen de armsteunen lager te zetten, zodat deze onder het bureau passen.

Heb je een elektrisch verstelbaar bureau? Sla dan gemakkelijk de zithoogte op onder een van de geheugentoetsen. Werk je op een flexplek of aan een handmatig verstelbaar bureau? Schrijf in dat geval de hoogte van het bureau op, zodat je deze later weer gemakkelijk in kan stellen. Bij de meeste handmatig verstelbare bureaus staat er een hoogteaanduiding aan de binnenzijde van de poten.

Waar moet je op letten bij het instellen van je zit/sta bureau?

Hoogte bureaublad om aan te staan

Bij het instellen van de hoogte van het bureau voor staand werken, gelden dezelfde tips als bij het zitten. Ga voor het bureau staan en zet beide voeten stevig op de grond. Probeer je knieën niet op slot te zetten, zodat je een dynamische houding hebt. Laat nu weer je armen langs je lichaam hangen, met je schouders ontspannen. Plaats je handen op het bureau of je toetsenbord en zorg ervoor dat je armen een hoek van 90 graden maken. Als je het fijn vindt, kun je het bureau een centimeter lager zetten voor een licht gestrekte houding van je armen.

Zorg ervoor dat ook bij een staande houding het bureau nooit te hoog ingesteld wordt. Wanneer je voelt dat je schouders omhoog gedrukt worden, moet je het bureau lager zetten. Een te hoog ingesteld bureau nodigt uit tot hangen of zorgt voor een krampachtige houding.

Hoe verstel je een bureau in hoogte?

Staat jouw bureau niet op de juiste hoogte? Dan wordt het tijd om deze in hoogte te verstellen. Heb je een elektrisch verstelbaar bureau, dan is dit binnen twee seconden gedaan. Heb je een handmatig verstelbaar bureau met handslinger? Dan ben je ook in een handomdraai klaar. Heb je (nog) niet het geluk om aan zo'n verstelbaar bureau te werken, dan zijn er verschillende opties.

Heb je geen handslinger, hendel of drukknoppen om je bureau in hoogte te verstellen, dan zul je eigenlijk altijd te maken hebben met een zit-bureau, welke dus alleen op zithoogte gezet kan worden. Vaak is het wel mogelijk om hiervan de hoogte aan te passen. Dit is in sommige gevallen traploos (je kunt hem binnen het minimum en maximum dan op iedere gewenste hoogte zetten) of per 1-2 centimeter. Om jouw bureau in hoogte te verstellen kijk je naar de poten van het bureau. Vaak zul je daar een knop zien die je in moet drukken, moet draaien of schroeven die eruit kunnen.

Wil je van jouw bureau op zithoogte een zit-sta bureau maken? Dan kun je gebruikmaken van een bureauverhoger. Deze accessoires zet je eenvoudig bovenop je bureau en zorgen ervoor dat je jouw laptop of computerscherm naar boven kunt zetten. Het is natuurlijk ook een optie om jouw bureaublad over te zetten op een in hoogte verstelbaar bureauonderstel.

Laat een reactie achter

*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

Je kunt maximaal 3 producten vergelijken

Hide compare box
Staanofzitten.nl 9.4 / 10 - 191 Reviews @ Kiyoh
Wij zouden graag cookies opslaan om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »