Terug

Wat is de ideale bureauhoogte?

Wat is de ideale bureauhoogte?

Hoe lang zit jij gemiddeld per dag achter een bureau? Grote kans dat dit optelt tot een flink aantal uren. Staat jouw bureau eigenlijk wel op de juiste hoogte? Je bureau juist instellen, hoe zit dat?

We krijgen regelmatig vragen over hoe werkplekken het beste ingesteld kunnen worden. Om je op weg te helpen, geven we hieronder een beschrijving met enkele tips. 

De hoogte van je bureau instellen

Hoe je jouw bureau juist instelt hangt er vanaf op welke hoogte je deze in wilt stellen. Wil je:

  1. Je bureau op zithoogte instellen
  2. Je bureau op stahoogte instellen

Bureau op zithoogte

Begin bij het instellen van je werkplek altijd met het afstellen van je bureaustoel. Nadat je een goede zithouding hebt, kun je de hoogte van je bureau hierop aanpassen.

Wanneer je een goede zithouding hebt aangenomen, is het tijd om het bureau op de juiste hoogte in te stellen. Bij onze elektrisch of handmatig verstelbare bureaus, doe je dit gemakkelijk uit een zittende positie. Heb je een bureau dat met schroeven versteld wordt? Vraag dan hulp van een collega of test de hoogte na het verstellen van één kant van het bureau.

Ga op je bureaustoel zitten en neem plaats aan het bureau. Werk je veel achter een computer? Houd dan bij het instellen van de bureauhoogte rekening met de hoogte van je toetsenbord. Bij het werken aan een laptop wordt het gebruik van een laptopstandaard en een los toetsenbord aangeraden.

Laat je armen rustig langs je lichaam hangen, met je schouders ontspannen. Plaats je handen op het bureau of op het toetsenbord. Je ellebogen zouden nu een hoek van 90 graden moeten maken. Voel je dat je schouders omhoog worden gedrukt? Stel dan je bureau iets lager in. Merk je dat je armen naar beneden hangen? Zet dan het bureau iets hoger.

In sommige gevallen kan het zijn dat de armleuningen van je bureaustoel tegen het bureau aan komen. Indien je het fijn vindt om dichter bij het bureau te zitten, kun je er voor kiezen de armsteunen lager te zetten, zodat deze onder het bureau passen.

Heb je een elektrisch verstelbaar bureau? Sla dan gemakkelijk de zithoogte op onder een van de geheugentoetsen. Werk je op een flexplek of aan een handmatig verstelbaar bureau? Schrijf in dat geval de hoogte van het bureau op, zodat je deze later weer gemakkelijk in kan stellen. Bij de meeste handmatig verstelbare bureaus staat er een hoogteaanduiding aan de binnenzijde van de poten.

Bureau op stahoogte

Bij het instellen van de hoogte van het bureau voor staand werken, gelden dezelfde tips als bij het zitten. Ga voor het bureau staan en zet beide voeten stevig op de grond. Probeer je knieën niet op slot te zetten, zodat je een dynamische houding hebt. Laat nu weer je armen langs je lichaam hangen, met je schouders ontspannen. Plaats je handen op het bureau of je toetsenbord en zorg ervoor dat je armen een hoek van 90 graden maken. Als je het fijn vindt, kun je het bureau een centimeter lager zetten voor een licht gestrekte houding van je armen.

Zorg ervoor dat ook bij een staande houding het bureau nooit te hoog ingesteld wordt. Wanneer je voelt dat je schouders omhoog gedrukt worden, moet je het bureau lager zetten. Een te hoog ingesteld bureau nodigt uit tot hangen of zorgt voor een krampachtige houding.

Laat een reactie achter

*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

Je kunt maximaal 3 producten vergelijken

Hide compare box
Staanofzitten.nl 9.4 / 10 - 191 Reviews @ Kiyoh
Wij zouden graag cookies opslaan om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »