Terug

Goede Voornemens? Begin Met Je Werkplek

Goede Voornemens? Begin Met Je Werkplek

Wellicht ben je dit jaar begonnen met goede voornemens. Had je ook een goed voornemen over jouw (thuis)werkplek? Hoe goed je meubilair ook is, het blijft namelijk belangrijk om deze op de juiste manier in te stellen. Wij hebben de 4 belangrijkste goede voornemens voor je op een rijtje gezet. Zo heb jij binnen no-time jouw werkplek gecontroleerd en waar nodig aangepast. Zo begin jij iedere werkdag van dit jaar op een ergonomische manier.

Voornemen 1 & 2: Mijn bureau en bureaustoel goed ingesteld

Als er twee goede voornemens zijn die je zou moeten hebben, is het wel het instellen van je bureau en bureaustoel. De instellingen van de twee zijn afhankelijk van elkaar. Heb je een in hoogte verstelbaar bureau? Begin dan altijd met het instellen van je bureaustoel. Is jouw bureau niet in hoogte verstelbaar? Dan is de hoogte van je bureaublad leidend. Hieronder zie je hoe je in een paar stappen je bureau en stoel goed instelt. (Tip: klik op de afbeelding om deze te downloaden als PDF. Zo kun je deze stappen altijd nog eens nalezen!)

Tip: klik op de afbeelding om deze als PDF te downloaden.

Heb je meer uitleg nodig? Lees dan verder over hoe je jouw bureaustoel goed instelt of wanneer jouw bureau op de juiste hoogte staat.

Voornemen 3: Mijn computerscherm op de juiste hoogte

Als je achter een bureau werkt, dan heb je grote kans dat je ook achter een computer zit. Als je bureau en bureaustoel goed staan, ben je al een heel eind met het instellen van je werkplek. Heb je een vaste plek op kantoor of wil je jouw thuiswerkplek goed instellen? Dan is het verstandig om ook eens naar de positie van je computerscherm te kijken. Idealiter staat de bovenkant van het scherm net op of onder ooghoogte. Indien nodig kun je jouw computerscherm verhogen met een monitorsteun. Hieronder zie je wanneer jouw computerscherm op de juiste hoogte staat.

Als je beeldscherm te laag staat afgesteld belast je jouw nek onnodig.
Verkeerde werkhouding
Door je computerscherm op de juiste hoogte én afstand te plaatsen, werk je in een ergonomische houding.
Juiste werkhouding

Wil je meer weten over het instellen van je computerscherm? Wil je bijvoorbeeld weten hoe ver je deze van je gezicht af moet zetten? Of hoe je meerdere schermen naast elkaar plaatst? Lees dan hoe je jouw computerscherm op de juiste plek zet.

Voornemen 4: Mijn werkplek goed verlicht

Een goede werkplek kan niet zonder goede werkplekverlichting. Zelfs in een (thuis)kantoor waar je veel natuurlijk licht van buiten hebt, is ondersteunende verlichting essentieel. Check jouw werkplek eens op de volgende zaken:

  1. Probeer zonlicht zoveel mogelijk van de zijkant te laten komen. Als je tegen de zon in moet kijken, is dit belastend voor je ogen. Komt de zon van achteren, dan is je scherm minder goed te zien en zit je vaak in je eigen schaduw te werken.
  2. Zit je in de buurt van een raam? Zorg dan voor een flexibele mogelijkheid om zonlicht buiten te houden, bijvoorbeeld door lamellen of een rolgordijn. Doordat de zon de hele dag van positie veranderd, is een vaste zonwering minder handig.
  3. Heb je kunstmatige verlichting boven je werkplek. Controleer dan eens de intensiteit en de kleur van het licht. Idealiter heb je de mogelijkheid om de sterkte van het licht aan te passen.

Wil je hier dieper op ingaan? Lees dan hoe je jouw werkplek goed verlicht.

Conclusie

Veel voornemens belanden na een paar dagen alweer in de prullenbak. Bij een thuiswerkplek kun je bovenstaande heel snel en eenmalig uitvoeren. Weer een vinkje op jouw to-dolijst dus. Dat voelt toch heerlijk? Werk je op een flexwerkplek? Dan heb je iets meer discipline nodig. Maar geloof ons: neem iedere dag even de tijd om in ieder geval je bureau en bureaustoel goed in te stellen. Na een week zul je merken dat je dit zonder enige moeite en binnen twee minuten voor elkaar hebt. Daarna kun je weer 7 uur en 58 minuten genieten van een goed ingestelde werkplek.

Heb je hulp nodig bij het instellen van je werkplek? Of wil je eens laten controleren of jouw collega's goed zitten? Neem dan contact met ons op voor werkplekadvies.

Laat een reactie achter

*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

Je kunt maximaal 3 producten vergelijken

Hide compare box
Staanofzitten.nl 9.4 / 10 - 191 Reviews @ Kiyoh
Wij zouden graag cookies opslaan om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »